понеділок, 28 листопада 2016 р.

"Знамення" на театральному вечорі

Приємний недільний вечір доповнила вистава «Кохання січового стрільця», на яку колегіальна спільнота «Знамення» запросила дорогу нашому серцю п.Анну Зварич – в.о. начальника управління освіти і науки Тернопільської ОДА.


Прекрасна мелодійна музика Ярослава Барнича, вигадливий комічний сюжет на основі історичних подій Першої світової війни та майстерна гра акторів розповіли колегіанткам та усім присутнім про кохання поручника кінноти УСС Степана Балинського до мадярської дівчини Шаріки. Романтична оперета доповнила уявлення присутніх про життя та побут січового стрілецтва, якому також були притаманні почуття кохання та бажання прекрасного. Історія великої любові, яка змінює долі та долає усі перешкоди на своєму шляху, уже близько ста років захоплює глядачів та отримує схвальні відгуки театральних критиків.






P.S. Оперета, через яку розстріляли 42 людей
Постановка, яка була написана Ярославом Барничем ще у 1934 році, має свою цікаву та водночас трагічну історію...
До 1939 року вона була у репертуарі усіх галицьких театрів. У 1943 році прем’єра «Шаріки» відбулася в Івано-Франківську. Але гестапівці заарештували акторів, глядачів, а потім 42 людей розстріляли. Барнич після цієї прем’єри повернувся до Львова весь сивий. З часом оперету забули, а Ярослав Барнич емігрував в Америку. Кажуть, що немає українських оперет, а тільки у Барнича є десь шість, але всі вони пропали після війни. Дві з тих, що знайшли, – «Шаріку» та «Гуцулку Ксеню» – було поставлено у Національному академічному українському драматичному театрі імені М. Заньковецької. Тепер ці вистави збирають повний зал у Тернопільському академічному обласному драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка.

Немає коментарів:

Дописати коментар