понеділок, 14 березня 2016 р.



 НЕДІЛЯ ПРОЩЕННЯ
Коли ви прощатимете людям їхні провини,
то й Отець ваш небесний простить вам.
А коли ви не будете прощати людям,
                                                                         то й Отець ваш небесний не простить
                                                                                                                                 вам провин ваших.
Євангеліє від Матея 6:14-21
Усі християни з нетерпінням чекають величного і радісного свята – Воскресіння  Господнього. Щоб гідно його зустріти, кожен з нас протягом Великого посту повинен велику увагу приділити очищенню своєї душі. Остання неділя перед постом називається Сиропусною або ж Прощеною.
У цей день на Літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, у якій йдеться про необхідність прощення образ ближнім, без чого ми не можемо отримати прощення гріхів від Отця Небесного, про піст, про важливість збирання небесних скарбів. Тому у християн існує чудова традиція: цього дня просити один в одного прощення. Адже це перший і вагомий крок на шляху до Великого посту.
Тож у неділю, 13 березня, спільнота «Знамення» зібралася у колегіальній капличці. Спочатку ми разом з духівниками молилися Вечірню. Одразу ж після неї почався Чин прощення. Колегіантки, учителі, працівники та  отці, тримаючи в руках запалені свічки, просили пробачення один в одного за всі погані вчинки, слова та думки, вчинені свідомо чи несвідомо. Було надзвичайно приємно почути від ближнього: «Нехай Господь тебе простить і помилує, і я тобі прощаю».
Після цього кожен обрав собі молитовне намірення на час Великого посту. Вони є дуже різноманітні: хтось молиться за дітей сиріт, за колегіальну спільноту, за хворих, за душі у Чистилищі тощо. Звичайно ж, у зв’язку із трагічними подіями в нашій державі ми багато молитимемось за мир і спокій в Україні, за одужання поранених, визволення полонених, за сімі загиблих героїв.
Також кожен з нас обирає «таємного друга». Це означає, що ми кожного дня повинні молитися за цю особу, робити діла милосердя і за час посту виготовити власноруч подарунок, який вручаємо на спільній Великодній трапезі.
Атмосфера цього вечора зблизила нас усіх, допомогла краще зрозуміти важливість Великого посту,  в який ми намагалися ввійти з чистими, сповненими покори, любові та миру серцями.




Немає коментарів:

Дописати коментар