неділю, 24 липня 2016 р.

"Ми сьогодні мандрували цим щасливим Божим днем..."












Суботній день 23 липня колегіум «Знамення» розпочав Божественною Літургією у соборі Зарваницької Божої Матері, яку співали наші дівчата.
Опісля ми всі разом вирушили у мандрівку мальовничими куточками Західної України. Спочатку побували у Язлівці, де знаходиться монастир сестер Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці. Сестра Юлія радо погодилася нас прийняти і провести нам екскурсію. Деякі дівчата вперше почули про засновницю їхнього монастиря - блаженну Марцеліну Даровську з роду Котовичів, яка належала до багатої шляхетської сім’ї. Колегіум “Знамення” продовжує добру справу бл.Марцеліни Даровської, яка понад 100 років тому заснувала монастир сестер-непорочниць та першу християнську школу для дівчат у Язлівці на Тернопільщині з метою доброго, гідного виховання майбутніх дружин та матерів. Блаженна Мати Марцеліна похована в місцевому склепі-гробниці, що частково врізаний в скелясту гору. Тут зараз ціла галерея-усипальниця сестер, що померли в цьому монастирі.
Дівчата також оглянули замок, який розташований на високому пагорбі, що з трьох сторін оточений річкою Ольховець.  Його заснували магнати Бучацькі як потужну колись фортецю. Замок, хоч і зруйнований, але вражає своїми розмірами та товстими мурами. Центральна башта була дуже великою, чотирьохповерховою. На долині в ній були каземати, а на третьому поверсі розташовувався в’їзд до міста, який мав 24 м, а товщина стін – 4 м. На четвертому поверсі були помешкання. До брами вів міст на дерев’яних стовпах, в останній своїй частині - підвісний.
Незважаючи на те, це вже Язлівець вже не те колись розвине місто – суперник  Львова, проте це місце, яке зачаровує неймовірними пейзажами, спокоєм, Божою благодаттю. Особливо нам запам’яталися високі трави під замком, щира посмішка сестри Юлії, смарагдові ліси навколо села.
Справжнім дивом нашого мальовничого краю Тернопілля є Джуринський водоспад, відвідання якого теж входило у нашу програму. Він є одним із найпотужніших і найбільших водних каскадів України. Його води падають з висоти 16 метрів, розстеляючись вологим казковим маревом. Водоспад утворений на річці Джурин поблизу села Нирків Заліщицького району. Неподалік водоспаду колись був потужний Червоногородський замок. Фортецю омивала річка, яка робила її ще неприступнішою. Завойовники – татари здогадались перерубати кам’яний кряж на одному з берегів, і річка змінила напрямок русла, води колись повноводного Джурина зірвались у вир водоспаду, старе русло обміліло і перестало захищати замок. А водоспад кількома каскадами вирує й донині.
Втомлені, але задоволені чудовим, активним днем, ми привезли у колегіум безліч незабутніх вражень та цікавих світлин.

Немає коментарів:

Дописати коментар