понеділок, 2 лютого 2015 р.

Прекрасна подорож до Європи

 Зимові  канікули у колегіумі для дівчат «Знамення» закінчилися тижневою поїздкою за  кордон. Колегіантки та педагогічний колектив закладу цьогоріч знову цілий тиждень мандрували Європою і відвідали школи-партнери в Австрії та Польщі.

Відвідування школи-партнера св. Франциска у місті Відень уже стає доброю традицією у колегіумі-інтернаті «Знамення». Проте цьогорічна поїздка та зустрічі були особливими.
Програма перебування у Відні (24-28 січня) була насправді насиченою, дуже цікавою та пізнавально-корисною.


 У неділю вихованки колегіуму разом зі своїми наставниками та сестрою Петроніллою, яка  опікувалася нами упродовж усього візиту, молилися на Святій Літургії в українській церкві св. Великомучениці Варвари, співали українських колядок прославляючи новонародженого Христа. У каплиці священномученика Йосафата  просили про захист українського народу та мир в Україні.





Місто Відень знане у всьому світі як столиця колись великої та могутньої Австро-Угорської імперії, до сьогоднішнього дня тут збереглося чимало пам’яток історії, культури, які свідчать про велич та владу династії Габсбургів.

Одним із всесвітньовідомих шедеврів є резиденція монархів – палац Шьонбрунн. Ми ознайомилися із різними долями та епохами стилю імператорських часів, оглянули розкішні репрезентаційні кімнати й приватні покої імператора Франца Йосифа та імператриці Елізабет, а також найрозкішніші покої ХVІІІ ст. з часів Марії-Терезії.




Екскурсія у церкві святого Стефана – кафедральному соборі Відня, що є також символом цього міста. Екскурсовод, а ним був один із отців-каноніків цього собору, монсеньйор Франц, цікаво та захоплююче розповідав про саму споруду храму, його історію та реліквії. Ми відвідали також виставку скарбів собору.















У програмі також були зустрічі із учнями шкіл, презентація навчального закладу, розповіді про ситуацію в Україні та трагедію війни на Сході. Як зазначила директор Г. Зварич, важливо, аби австрійські школярі знали правду, могли поділитися почутим вдома, аби зменшити дезінформацію та неправдиві розповіді про війну в Україні.















Радість від спілкування, зустрічей, контактів, відвідування визначних місць, прогулянки містом, яке  пам’ятає багатьох визначних особистостей, дотик до історії, минулого, тепло людських сердець, що зігрівало нас від початку і до останньої миті перебування у Відні – це те, що дарує натхнення та бажання повернутися сюди знову.     




У середу вранці, 28 січня, з Австрії ми помандрували до Польщі у Новий Сонч, де  знаходиться Білий монастир сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. 

Історія цього згромадження становить вже понад 100 років і бере свій початок в Україні. Адже саме у Язлівці на Тернопільщині бл.Марцеліна Даровська заснувала монастир сестер-непорочниць та першу християнську школу для дівчат з метою доброго, гідного виховання майбутніх дружин, матерів, що є запорукою міцної сім’ї, а, отже, держави. Яскравим сучасним прикладом такої школи є Кулінарно-готельний технікум, яким опікуються сестри цього згромадження. Співпраця із цим закладом розпочалася ще минулого року, коли ми вперше побували тут на осінніх канікулах. Директор технікуму сестра Агнес, інші сестри цього згромадження, вчителі, працівники закладу дуже тепло та гостинно нас зустріли. Ми оглянули начальні приміщення, познайомилися із матеріально-технічним забезпеченням технікуму, сучасним обладнанням, дидактичною базою, принципами виховання, спальним корпусом. Навчаючись у цьому закладі, дівчата не тільки формують свій духовний світ, навчаються, а й здобувають професію. Тому добре християнське виховання і професійне спрямування є родзинками технікуму. У цьому ми переконались, взявши участь у духовній конференції, відвідуючи заняття із підприємництва, іспит із кулінарної справи. Таким чином колегіантки мали чудову можливість поспілкуватися зі своїми ровесницями, попрактикуватися у знанні польської мови, а вчителі – познайомитись із навчально-виховним процесом, поспостерігати за методами та прийомами роботи колег, перейняти цінний досвід. Цей навчальний заклад є справді близьким нам по духу. Адже у нас спільна мета – забезпечити цілісну систему виховання і розвитку учениць, засновану на християнських цінностях. У своїй системі виховання та навчання наші педагоги теж використовують принципи, закладені бл.Марцеліною Даровською ще у ХІХ столітті, а саме: Бог є всім і через все до Бога, патріотизм, вірність своїм обов’язкам, навчити дітей мислити.








Крім цього, директор сестра Агнес організувала для нас екскурсію у Новому Сончі. Прогулюючись Старим містом, ми познайомилися із його історією, видатними постатями, архітектурою. Найбільше нас вразили своєю красою і величчю міська ратуша, площа Ринок, руїни замку 14 сторіччя, Церква Святого Духа, Єзуїтський монастир, Францисканський монастир, Базиліка св. Маргарити 13-14 століття. Також духовно нас збудувала поїздка у Старий Сонч, адже тут ми побували у церкві згромадження Кларисок; біля вітаря, де служив Божественну Літургію Папа Іван Павло ІІ; у музеї, присвяченому святому.







Також вихованки колегіуму були запрошені на бал-карнавал, який щороку організовується з нагоди завершення навчального семестру. Дівчата приготували інсценізації, співали, танцювали банси. Колегіантки на цьому заході презентували заклад: розповіли про колегіум «Знамення», співали польські та українські колядки. Символом єднання та підтримки двох народів у такий складний для України час стали пісні польською мовою «Sze ne wmerla Ukraina» та «Sokoly», які вихованки співали разом.















Незабутні враження у колегіанток залишилися від екскурсії Краковом, адже це культурна столиця Польщі із цікавою багатолітньою історією. Ми розпочали знайомство з містом із овіяного легендами Вавеля. Це замковий комплекс на однойменному пагорбі лівого берега Вісли, в який входить Королівський замок – резиденція польських королів, де тепер знаходяться музеї, виставкові зали та Собор Святих Станіслава і Вацлава. Мандруючи вулицями Старого міста, ми побували на Ринковій площі, побачили такі важливі історичні архітектурні пам’ятки: оборонні споруди Барбакан та Флоріанські ворота, торгові приміщення Сукенніце; Яґеллонський університет - один з накращих та найдавніших університетів Європи;  Базиліку Успіння Пресвятої Богородиці або Маряцький костел – головну окрасу Польщі, яка славиться надзвичайно красивим розписом, готичними баштами, змогли почути з її найвищої вежі мелодію – хейнал, яка традиційно звучить щогодини.












Ця подорож була дуже захоплюючо і надзвичайно цікавою. Ми здобули цінний досвід, удосконалили знання іноземних мов, відпочили, духовно збагатились. У всіх святинях молились за мир та припинення війни у нашій державі, привезли з собою на Україну багато цікавих фото, незабутніх вражень, молитовну підтримку наших закордонних друзів та партнерів. Саме тому й надалі продовжуватимемо таку чудову і плідну традицію співпраці, традицію поїздок за кордон, і щиро вітатимемо іноземних друзів у нас. 

Немає коментарів:

Дописати коментар