середу, 3 грудня 2014 р.

Реколекції в колегіумі «Знамення»
     На початку передріздвяного посту у колегіумі для дівчат «Знамення» традиційно організовуються дні духовної віднови для усієї колегіальної родини. Тому 3 грудня у наш заклад завітав із реколекціями о. Василь Сліпчук – викладач Святого Письма в Тернопільській Вищій Духовній Семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого. Це був день очищення, який дуже необхідний під час посту, необхідний для того, щоб кожен з нас гідно приготувався до величного свята – Різдва Христового.
         День духовної віднови розпочався ще у вівторок  зі спільної Вечірні та духовної науки – введення у реколекції. У середу  програма була дуже насиченою: вранці – традиційна Божественна Літургія, далі – три духовних науки, вервиця, розвання на самоті, а на закінчення – Вечірня у церкві Пресвятої Тройці та Покрови Пресвятої Богородиці біля чудотворної  ікони Зарваницької Матері Божої.
       Отець у своїх духовних розважаннях над Святим Письмом порушив досить актуальні теми. Свої роздуми він підтверджував цитатами з Біблії. Перша наука була присвячена Божій любові. Ми усі повинні вчитися такої любові і намагатися виконувати головну заповідь Нового Завіту – любити Господа Бога всім серцем своїм, всією душею своєю, всією силою своєю і всією думкою своєю та любити ближнього свого, як себе самого. Друга наука розкрила нам сутність страждання людини, які допускає Бог, і пояснила нам, чому вони трапляються на життєвій дорозі. Отець Василь дуже влучно навів цитати з Книги Йова, де описувалось життя цього праведника, яке є прикладом для наслідування. Таким чином ми змогли збагнути, що страждання допомагають нам удосконалитись, роблять сильнішими, мудрішими, зміцнюють нашу віру, якщо ми їх смиренно приймаємо, не нарікаємо, а всю свою надію покладаємо на Бога.
       Ми ближче пізнали Бога, відчули Його любов і присутність  та усвідомили кілька глибоких, але водночас простих речей. Зрозуміли, що люди на нашому життєвому шляху  зустрічаються не просто так, а для нашого спасіння та вдосконалення. І кожен повинен розпізнати і реалізувати своє покликання, свою місію, яку призначив Господь.
Час різдвяного посту даний нам для того, щоб Бог народився насамперед у серці кожної людини. А це неможливо, якщо вона не любить свого ближнього. Бо каже Христос: «Все, що ви зробили ближньому – ви зробили мені».
            Найкраща порада – частіше читати Святе Письмо, бо так Бог промовляє до нас. Чим більше читаємо Святе Письмо, тим стаємо добрішими, прощаємо один одному. Важливо не звертати з Божої дороги і не питати, куди вона веде, адже Бог багато цікавого приготував для тих людей, які його люблять.
            На реколекціях ми збагатилися духовно і здобули багато нових знань. Ця інформація  знадобиться у майбутньому  і колегіанткам, і всім працівникам колегіуму.  Адже кожен отримав відповіді на запитання, які цікавили, хвилювали, які раніше не могли пояснити для себе. До речі, отець Василь - дуже світла, життєрадісна людина і своїм позитивом заряджає всіх навколо.



















Немає коментарів:

Дописати коментар