суботу, 24 грудня 2016 р.

Духовні зустрічі у колегіумі «Знамення»

 Уже доброю традицією у колегіумі «Знамення» стали духовні зустрічі у часі Різдвяного посту. Цього разу для спільноти навчального закладу ре колекції провів віце-ректор Тернопільської вищої духовної семінарії ім. Патріарха Йосипа Сліпого о. д-р. Михайло Пастух.
 

    У переддень реколекцій Церква відзначала свято Зачаття Анною Пресвятої Богородиці, тому головною темою наук були роздуми над покликанням і життям Йоакима та Анни, які є покровителями подружнього життя, важливістю віри і довіри Богові, вірності Йому, роллю і місцем Бога та ближнього  у нашому житті.
   На прикладі святих Йоакима й Анни – найсвятішого подружжя – було показано, якою важливою є витривалість у молитві, поєднаній з постом і милостинею, які добрі плоди приносить вірність заповідям Божим та уміння віддавати усі справи у руки Божі, дорожити тим, що Він посилає, йти за Ним до кінця, адже Господь каже: « У мені матимете мир» (Єв. від Ів., 14;17).
Цікавими для колегіанток були інтерпретації поезій Т. Шевченка при обговоренні проблеми щастя людини, а також ділення особистими спогадами о. Михайла, прикладами досвіду віри у житті різних людей. Віра, яка у практичному вияві реалізується через піст, молитву, милостиню, дозволяє нам ставати ближчими до Бога, дарує світло, яке допомагає простувати дорогою добра. І на цьому шляху нашим провідником є Пресвята Богородиця, яка завжди перебуває з нами.                                                              
Дуже суттєвими були поради щодо взаєморозуміння та відповідальності одні за одних у спільноті, про духовне життя, де на першому місці повинен є Бог, на другому – ближній, а на третьому – ми самі; де нами керує не страх перед людьми, а страх Божий, довіра Йому, а не собі, зростання у вірі й любові. Ці настанови підтверджувалися прикладами багатьох осіб – св. Моніки, бл. Августина, св. Фоми Аквінського, св. Матері Терези,  Патріарха Йосипа Сліпого та ін.
ай заохочення та цінні духовні науки стануть добрим дороговказом та дозволять підготуватися до зустрічі Господа, Який приходить у цей світ, аби відкрити людям шлях до люблячого Отця.  

Немає коментарів:

Дописати коментар