вівторок, 25 жовтня 2016 р.

Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Т.Г.Шевченка





Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття, 
І голос твій нам душу окриля…

В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам'ятає і шанує людство. Понад двісті років пройшло з дня народження Т.Г.Шевченка, проте і нині живе під сонцем України Кобзареве слово, слово великої, непогасної любові до свого народу, своєї землі. Слову величного пророка і є присвячений щорічний Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Т.Г.Шевченка.
«Знамення» вітає колегіанток 10 та 11 класу НЕТРЕБСЬКУ АЛІНУ та ЯВНУ ОКСАНУ з перемогою у ІІ етапі сьомого Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської молоді імені Т.Г.Шевченка, який був проведений 22 жовтня 2016 року у Теребовлянському навчально-виховному комплексі.



«Борітеся поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!»
Тарас Шевченко


Чому саме такий епіграф я використала? Мабуть, тому, що ці слова є надзвичайно актуальними у цей важкий для України час. Згадаймо, як усе починалося…
Революція Гідності, криваві зимові дні і ночі на Майдані Незалежності… Думаю, ви пам’ятаєте Героя України вірменина Сергія Нігояна. Звісно, трішки дивно звучить, але це правда, вірменин став Героєм України! Вірменин декламував на Майдані уривок із поеми «Кавказ»! Саме тому цими словами я розпочала свій твір. Вчора, готуючись до конкурсу, задумалась над тим, що ми, українці, зовсім не цінуємо скарбів, які нам послав Господь. Чому ми часто забуваємо про людей, які боролися за справедливість, за волю України та українську мову? Іноземці, можливо, навіть більше знають і поважають наших митців і поетів, ніж українці. Я думаю, що героїзм і жертовність Сергія Нігояна та продекламований ним Шевченків вірш є яскравими доказами того, що великого поета знає весь світ.
Основною темою поезій Кобзаря є заклик до боротьби за волю та єдність українського народу. Добре розуміти вірші Шевченка я почала лише тоді, коли розпочалася Революція Гідності, а згодом і війна на Сході України. Усе таємне стало явним: виявилися усі злочини, крадіжки, таємні змови, вороги. Шевченка  Можу із впевненістю та гордістю назвати Шевченка українським Мойсеєм. Він був пророком для українського народу та водив і водить його через море страху та страждань. Я вірю, що ми витримаємо усі випробування і дійдемо до обітованої землі! Тарас є нашим проводирем і зразком для наслідування. Він є голосом українського серця. Кожне його слово – це зерно, посіяне не тільки по всій українській землі, а й у душах кожного з нас. Але чи це зерно проросте, чи дасть плоди, залежить тільки від нас. У нас є вибір: або ми будемо його підживляти і доглядати, або ж занедбаємо його.
«Обніміться ж, брати мої, / Молю вас благаю!» – у цьому невеликому уривку із послання «І мертвим, і живим, і ненародженим…» поет закликає нас до єдності. Він називає нас своїми братами. Хто для нас є братом або ж сестрою? Це рідна, дорога твоєму серцю людина, якій ми можемо довірити найдорожче, можливо, щось підказати або ж порадити. Отже, виходить, що ми, українці, є рідними серцю Шевченка, а довірив  він нам найдорожче, що в нього було, – Україну, і дав нам багато порад та настанов, як нам потрібно жити та чинити. Я пишаюся  нашим братом Тарасом!
Ми несемо велику відповідальність за Україну перед Богом та перед людьми, які боролися за її волю та мову. Наш обов’язок – це вчитися і вчити українську мову та літературу, величну історію нашого величного народу, щоб виховати в собі розумного і мудрого патріота своєї країни.
Тож починаймо із себе! Не списуймо, а вчімось чесно та справедливо, не берімо хабарів, дбаймо про чистоту та красу нашої країни, бо саме ми і наша праця є обличчям України.

Явна Ксенька, колегіантка 11 класу

 

1 коментар: