середу, 23 березня 2016 р.

Поезія - це завжди неповторність…

Відродження, розквіт усього живого відбувається саме навесні. З-під снігу пробиваються перші пагінці свіжої зелені… Ранкова роса на сонці,  перше кохання… Все це викликає у нас захоплення  і незвичайні почуття, які переливаються у чарівні поетичні рядки. Тож невипадково навесні ми відзначаємо день народження геніальної сучасної поетеси Ліни Костенко, а також Всесвітній день поезії. Саме цим подіям були присвячені уроки української літератури у колегіумі «Знамення».

16 березня колегіантки одинадцятого класу підготували літературний вечір, на якому декламували вірші видатної іменинниці. Творча атмосфера допомогла присутнім поринути у дивовижний за красою і силою поетичний світ авторки, у якому гармонійно поєдналися зворушлива ніжність і твердість духу справжнього борця, філософська заглибленість у проблеми життя і пристрасна емоційність.

22 березня урок української літератури був присвячений вивченню історичного роману у віршах Л. Костенко «Маруся Чурай». До заняття дівчата теж підійшли творчо і підготували  інсценізацію одного із розділів роману -  "Сповідь". Ожили  сторінки роману, з сивої давнини повернулася до талановита дочка українського народу, поетеса, співачка Маруся Чурай, що «піснею в безсмертя увійшла». Твір сприймається як надзвичайно сучасний, адже розкриває славні сторінки історії і на достойних прикладах вчить громадянської мужності, щирої любові, жертовності.

Сьогодні поезія нас вчить жити на уроці. Завтра учителем для випускників стане саме життя. Ліна Костенко своєю творчістю постійно нас переконує: внутрішні можливості людини безмежні, не забувайте про це і завжди боріться за людину в собі, за незаплямоване сумління. Не хлібом єдиним живе людина. Для життя цього вистачить, а для душі - замало. Людська душа споконвічну прагне краси, тягнеться до неї, живе нею. Краса, добро, поезія - саме вони двоногу істоту роблять людиною, одухотворяють її безсмертну душу:
Поезія - це завжди неповторність,
якийсь безсмертний дотик до душі.
Ліна Костенко








Немає коментарів:

Дописати коментар