неділю, 7 лютого 2016 р.

Подорож Європою продовжується
Уже третій рік поспіль колегіум «Знамення» відвідує одну із європейських шкіл-партнерів - Кулінарно-готельний технікум імені бл.Марцеліни Даровської, яким опікуються сестри Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. Заклад знаходиться у невеличкому, але мальовничому, вкритому горами містечку Новий Сонч, що знаходиться на півдні Польщі. Наша мандрівка розпочалася після зимових канікул і тривала 4 дні.
Програма перебування у Новому Сончі була дуже насичена, різноманітна і цікава. Адже, окрім відпочинку та розваг, вона передбачала інтелектуальне, культурне та духовне збагачення дівчат. Кожен день розпочинався з Божественної Літургії.
  

  
  

 Першого дня ми відвідали уроки туристичної справи, англійської мови та хімії. На заняттях колегіантки активно працювали зі своїми ровесницями в парах, спілкуючись польською та англійською мовами, а вчителі переймали педагогічний досвід у своїх польських колег. Приємною несподіванкою для усіх була зустріч із дівчатами з України, які вступили сюди на навчання.



Далі сестра Агнес організувала нам екскурсію навчальним закладом. Ми оглянули навчальні приміщення та спальний конкурс технікуму. Раділи і щиро вітали гостей з України вихованці дитячого садочка імені св.Івана Павла ІІ, який розпочав свою діяльність при Білому монастирі зовсім недавно. Також ми познайомилися із наймолодшими школярами закладу, адже цього навчального року сестри відкрили перший клас початкової школи. Родзинкою закладу та усього містечка є власна кондитерська. Тож усі присутні мали унікальну можливість побачити, які ласощі витворюють її працівники та й самі дівчата, і посмакувати смачними «фірмовими пампушками».
Гостюючи у Новому Сончі, неможливо не відвідати одне з найстаріших міст Польщі Старий Сонч. Тут нас вже вкотре гостинно зустрічає о.Міхал. Він організував для нас цікаву зустріч із педагогами і вихованцями однієї із місцевих середніх шкіл, де займається катехизацією. Учні для нас підготували невеликий виступ, а колегіантки у відповідь навчили дітей своїх улюблених танців-бансів «Сонце нам сяє» та «Україна-єдина». Потім ми побували у місцевих духовних святинях: у папському паломницькому домі «Opoka»; біля дерев’яного вівтаря, де очолював Божественну Літургію Папа Іван Павло ІІ; у музеї, присвяченому святому; у костелі при монастирі згромадження Кларисок та костелі св.Єлизавети, де служть отець Міхал.


Незабутні враження залишилися у колегіанток та вчителів від екскурсії Краковом. Ми розпочали знайомство з містом із овіяного легендами Вавеля. Королівський шлях привів нас до замкового комплексу на березі Вісли, де знаходяться Вавельський замок – резиденція польських королів, Собор свв. Станіслава і Вацлава та численні музеї. Мандруючи вулицями Старого міста і милуючись стародавніми костьолами, кам’яницями міщан, сучасними ресторанами і кав’ярнями, які перевершують одна одну оригінальністю оздоблення, ми потрапили на площу Ринок. Усіх вразили своєю величністю та красою такі важливі історичні архітектурні пам’ятки, як: Яґеллонський університет, Базиліка Успіння Пресвятої Богородиці (Мар’яцький костел), торгові Суконні ряди, башта Ратуші, пам’ятник Адаму Міцкевічу. 


По дорозі назад ми ще відвідали окраїну Кракова Лагевніки, де знаходиться санктуарій Божого Милосердя. У цьому місці Папа Іван Павло ІІ довірив світ Божому Милосердю. Для нас було дуже почесно потрапити сюди і молитися у цьому святому місці, оскільки цей рік проголошений Папою Франциском Ювілейним Роком Божого Милосердя, щоб кожен з нас прийняв Боже милосердя і був милосердним до інших, як наш отець є милосердним до нас.
Повернувшись із королівського міста дівчата потрапили на бал-карнавал, який традиційно щороку організовується у закладі з нагоди завершення навчального семестру. Під час балу вчителі та вихованки презентували колегіум «Знамення». Їхню розповідь супроводжувала презентація польською мовою. Колегіантки разом зі своїми польськими ровесницями віншували, співали польські та українські колядки, танцювали банси, брали участь у цікавих конкурсах. Символом єднання між нами та нашими народами стала пісня «Гей соколи», яка звучала українською та польською мовами, і спільна Божественна Літургія із сестрами-непорочницями та вихованками технікуму.



Цього року ми також відвідали з екскурсією місто Освенцім, а зокрема музейний комплекс Аушвіц-Біркенау. Саме тут був розташований один з найжорстокіших німецьких концентраційних таборів часів Другої світової війни – табір «смерті», який був обладнаний усім необхідним для масового винищення євреїв та в’язнів інших національностей. Оглядати житлові блоки, тюремні камери-катівні, газові камери, крематорій, виставкові зали, заповнені десятками тисяч пар взуття, валізами з прізвищами в’язнів, окулярами, посудом, засобами гігієни, тоннами людського волосся, дитячими речами, іграшками, які є німими свідками жахливих злочинів, було неймовірно важко. Ще важче було усвідомлювати, що розповідь екскурсовода колись була жахливою реальністю і ці речі демонструють скалічені долі мільйонів реальних людей, приречених на нелюдську смерть: вчителям, учням, студентам, священикам, науковцям, лікарям, солдатам та ін.
Цей музей служить трагічним нагадуванням усім нам про те, на що здатна необмежена влада в руках обмеженої людини, про те, з якою жорстокістю людина може знущатися над людиною. Ми повинні вчитися на подібних гірких уроках історії. Цього навчає напис на дверях музею: «Хто не знає минулого, той приречений на повторення його помилок».

Ця подорож була дуже захопливою і надзвичайно повчальною. Ми здобули цінний досвід, удосконалили знання історії, польської мови, відпочили, духовно збагатились, познайомились із цікавими людьми, насолодились красою міст, пейзажів. Через ці дари Господь щодня виявляв Свою присутність у нашому житті. Також педагоги та вихованки «Знамення» щиро вдячні директору технікуму сестрі Агнес, іншим сестрам, отцю Міхалу, вчителям, усім працівникам, ученицям і дітям за гостинну зустріч, тепло і відкритість їхніх сердець, щирі посмішки та безцінний подарунок – урок доброти, любові, милосердя, жертовності для ближніх. Тож ми привезли на Україну безліч незабутніх вражень, цікавих світлин та бумеранг добра із Нового Сонча, яким будемо ділитися з людьми, які нас оточують.

Немає коментарів:

Дописати коментар