неділю, 22 березня 2015 р.

"Пізнай правду і правда визволить тебе"
Зараз усі ми перебуваємо у часі Великого посту, коли маємо докласти якнайбільше зусиль, щоб приготуватися до величного та радісного свята – Воскресіння Господа Нашого Ісуса Христа. Тому дуже важливо у цей час «правдиво» побачити себе, побачити своє серце. Дуже важливо використати час посту як корисний, важливий, благословений час, час особистої внутрішньої перевірки, вдосконалення, боротьби зі злом, духовного пробудження.
У  п’ятницю, 20 березня, колегіум «Знамення» із великопосними реколекціями відвідав ієромонах Йосафат Савран - духівник церкви Зарваницької Матері Божої у м. Тернопіль. Колегіантки та колектив закладу разом з отцем мали можливість пороздумувати про правду.
Традиційно зустріч розпочалася з Божественної Літургії у каплиці колегіуму. 


Загалом, реколекційний день включав у себе три науки: «Побач себе у правді», «Правда  про ближнього», «Ісус Христос – Дорога, Правда і Життя». Отець-реколектант розповідав колегіанткам про те, що стає коренем брехні, хто вчить дітей брехати, зі скількох років ми починаємо говорити неправду, про людей, які живуть у брехні роками, обманюють самих себе, навіть про це не підозрюючи тощо. Він звернув увагу і на актуальні для сучасної молоді проблеми: залежність від Інтернету та інші шкідливі звички, наші взаємини з Богом, батьками, друзями, коханими. Чергуючи серйозні лекції, роздуми із життєвими історіями, жартами, отець Йосафат зміг із легкістю стати для дівчат другом, порадником. Інколи виникало відчуття, що він - наш давній знайомий, який вміє читати думки.
Увечері після закінчення наук всі охочі змогли приступити до Таїнства Сповіді або ж просто прийти зі своїми питаннями, болями на духовну щиру розмову з отцем. Поради, які він давав, справді допомогли вирішити проблеми багатьох дівчат, адже не кожному священику можна довіритись і не кожен священик виправдає цю довіру.
Ми щиро дякуємо отцю Йосафату Саврану за справді цікаві лекції і змістовні відповіді на всі поставлені запитання. Для усіх присутніх це був справді благословенний час прозріння, при задуми над своїми вчинками, віднайдення правди, сенсу і радості життя! Щиро сподіваємось на ще не одну зустріч. Слава Ісусу Христу!









понеділок, 16 березня 2015 р.

ОГОЛОШЕННЯ
4 квітня 2015 року в колегіумі «Знамення» відбудеться День відкритих дверей.
Запрошуємо всіх батьків та дівчат дев’ятикласниць, які хочуть навчатись в єдиному в Україні колегіумі для дівчат «Знамення», у Зарваниці під покровом Пресвятої Богородиці, до нашої колегіальної родини в гості. Зустріч розпочнеться о 10.00 в каплиці колегіуму.

пʼятницю, 13 березня 2015 р.

Майстер-клас Тернопільської реанімаційно-кардіологічної бригади
У зв’язку з трагічними подіями на Сході України у навчальних закладах особливу увагу звертають на удосконалення вмінь та навичок учнів із надання першої медичної допомоги. Тому з метою підвищення рівня теоретичної та практичної підготовки учениць 13 березня у колегіумі для дівчат «Знамення» на запрошення директора п. Анни Зварич Тернопільською реанімаційно-кардіологічною бригадою було проведено майстер-клас з надання першої медичної допомоги. Медичні працівники за допомогою відеоматеріалів, апаратури та необхідного інструментарію демонстрували комплекс реанімаційних заходів, які необхідно здійснювати у різних ситуаціях. Вони пояснювали:
1)   як діяти при втраті свідомості, шокових станах, інфаркті міокарда, при непрохідності дихальних шляхів, відсутності ознак життя, тобто клінічній смерті;
2)   як виконувати штучне дихання та закритий масаж серця і визначати їх ефективність;
3)   як зупиняти внутрішню і зовнішню кровотечу, накладати пов’язки, джгути, шини, надавати допомогу при закритих та відкритих переломах, ножових та кульових пораненнях, термічних ураженнях;
4)   як зробити іммобілізацію, тобто забезпечити нерухомість ушкодженої частини тіла;
5)   як організувати негайне транспортування хворого або постраждалого у лікувальний заклад.


























Медичні працівники наголосили, що значення першої медичної допомоги важко переоцінити. Тому кожен має обов’язок знати, як правильно проводити реанімаційні заходи, адже це не тільки врятує життя постраждалому, але й забезпечить подальше успішне лікування хвороби або травми, попередить розвиток тяжких ускладнень.

На тренінгу були присутні усі колегіантки, вчителі та працівники, а також запрошені віце-ректор Тернопільської вищої духовної семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого о.Володимир Фірман та студенти І курсу.


Літературний брейн-ринг «Борітеся - поборете, Вам Бог помагає!»
І знову – березень… І знову линуть вірші геніального українського поета... Традиційно український народ у цей весняний час звертається до постаті Тараса Шевченка, до постаті, яка у своїй величі була, є і залишиться ні з чим не зрівняною, невичерпною для людського подиву й осягнення. В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам'ятає і шанує людство. Двісті перший рік іде з дня народження поета, проте і нині живе під сонцем України Кобзареве слово, слово великої, непогасної любові до свого народу, своєї землі:
Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,
І голос твій нам душу окриля.
Встає в новій красі, забувши лихоліття,
Твоя, Тарасе, звільнена земля.
Цього року колегіантки знову зверталися до його пророчих і актуальних поезій, аби не просто вшанувати пам'ять митця, але й відчути, як через його твори проходить любов до України, народу, рідної мови, відчути. Тому літературний брейн-ринг мав назву "Борітеся - поборете, Вам Бог помагає!", яка найкраще відображає сучасні події та дух українського народу. На святі колегіантки переглядали тематичні відео «Обличчя української історії. Тарас Шевченко», «Крилате слово Кобзаря», «Сергій Нігоян. Тарас Шевченко», змагалися за кращого знавця життєвого і творчого шляху митця, беручи участь у різноманітних конкурсах, декламували поезії, співали пісні, малювали ілюстрації до його творів тощо.


























Т. Шевченко все своє життя, весь свій могутній талант присвятив українському народові: своїм сучасникам і нам, нащадкам. Тож будьмо вдячні йому і за «Заповіт», і за «Гайдамаків», і за «Каваз», і за «Катерину». Читаймо Шевченкові твори, вивчаймо їх, шануймо те, що залишив нам у спадок Великий Кобзар.
Зволь нам, Мати Божа,
Силу й долю дати,
Для рідного краю
Жити й працювати.

Дай, щоб ми сповнили
Заповіт Шевченка,
Щоб цвіла у щасті

Україна – ненька!