середу, 9 вересня 2015 р.

«Великого бажайте!»
7 вересня уся колегіальна спільнота щорічно вшановує пам’ять духовного світоча, ісповідника віри Блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого. З цієї нагоди директор «Знамення» п.Анна Зварич залучила колегіанток до участі у навчальній конференції  про тернистий шлях величної і славної  постаті в історії Греко-Католицької Церкви і України. Кожна учениця неначе пережила ці  18 років каторги і знущань. Постава Патріарха викликає подив, зачудування і є взірцем для наслідування…  Тільки уявіть собі, Вам плюють у спину, а Ви посміхаєтесь  і даруєте людям тепло свого серця. Так і чинив Патріарх, який потайки освячував Святі Тайни і миро для недужих, щиро молився за їх одужання та за навернення ворогів. Не кожна людина зможе витримати численні перевезення з одного концтабору в інший, ще й у непридатних для життя умовах. Завдяки глибокій вірі та незламності духу Патріарх зміг пронести мужньо свій хрест, даний йому Богом. Кожна людина  протягом життя також несе важкий хрест. Дехто зрікається його, падає і відмовляється йти далі. Але дивлячись на Йосифа Сліпого,на його непохитну віру, ми розуміємо, наскільки ця постать є величною і просвіченою. Сила духу і Його безмежна любов до Бога та Батьківщини вражає. Патріарх на схилі життя багато подорожував, відвідав багато країн, зокрема США. І всюди Йосиф Сліпий закликав до єдності  українців, Греко-Католицької Церкви.
Із минулого століття, яке переповне війнами,стражданнями і водночас злетами людського духу  Патріарх Йосиф  звертається до нас словами, які руйнують відчай і зневіру. Він закликає нас не боятися, він будить наше сумління, він промовляє до нас: «Дорогу здолає подорожній, не зупиняймося, будьмо свідомими свого призначення і ми обовязково переможемо неправду і зло».
У конференції також брала участь п.Марія Миськів – вчитель біології та хімії і, що знаменно, випускниця Християнського колегіуму імені Йосифа Сліпого. Для колегіанток, а особливо для десятикласниць, які зовсім недавно долучилися до колегіальної родини, її розповідь про навчання  в християнському закладі була чудовим свідченням і вселяла впевненість, що вони також зробили правильний вибір.  П.Марія щиро і відкрито ділилися своїми спогадами: «Коли я почула, що у Тернополі відкрився Християнський колегіум імені Йосифа Сліпого, то  вирішила піти і подивитися на цей заклад. Перебуваючи у цій спільноті, я відчула християнський дух, якого, на жаль, немає у загальноосвітніх школах. Перша наша  зустріч була з п.Анною Зварич – засновником  цього колегіуму, яка розповіла нам про життя Патріарха. Постать Йосифа Сліпого мене вразила і я собі сказала: «Так, я буду тут навчатися!» Вже пройшло 9 років після закінчення Християнського колегіуму,  та я з приємністю згадую той час і радію,  що тоді обрала саме цей заклад.  Адже у колегіумі я зустріла добрих, щирих, відкритих християн як серед вчителів, так і серед своїх однокласників, які для мене стали справжніми друзями, яких я не зуміла знайти у звичайній загальноосвітній школі. Висловлюю велику вдячність п.Анні Зварич, яка заснувала цей чудовий заклад – Християнський колегіум ім.Й.Сліпого», - ділилася спогадами і враженнями.

До слова, педагічний колектив та учениці колегіуму «Знамення» щорічно відвідують родинну садибу Патріарха у Заздрості і беруть участь у пішій прощі «Стежками Патріарха Йосифа Сліпого» у наміренні за щасливий початок та закінчення навчального року.



Немає коментарів:

Дописати коментар