вівторок, 18 лютого 2014 р.

Cвяткування 122-ї річниці з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого

«Молитву мовлю до нашої небесної заступниці і владичиці Богородиці Приснодіви. Прийми під Свій могутній Покров нашу українську церкву і наш український нарід», — це слова із заповіту Патріарха, Кардинала, Глави Української Греко-Католицької Церкви — Йосифа Сліпого. Він жив заради України і її народу, працював, страждав, терпів за неї муки і з думкою про неї помирав. Значення цієї постаті в історії, як церкви, так і держави загалом, важко переоцінити, переконані науковці.
Вчора, 17 лютого, день народження патріарха Йосифа Сліпого. Кожного року в цей день в колегіумі ми згадуємо цю величну постать. Цього року колегіантки мали можливість подивитися фільм «Йосиф Сліпий. Молитва за Україну», у якому розповідалося про життєвий шлях Патріарха і про ті сподвижницькі справи задля Української Греко-Католицької Церкви.







Блаженіший Патріарх, Кардинал Йосиф Сліпий був і залишається, серед інших достойників Українського народу, духовним світочем, батьком, ісповідником віри, незламним захисником людської гідності перед безбожниць ким руйнівним режимом. Визнаним богословом, науковцем, письменником світового значення. Ціле своє життя, не втрачаючи надії навіть у найважчі часи для нашого народу, Блаженніший Патріарх Йосиф жертвував на вівтар служіння Богові та Україні.

неділю, 16 лютого 2014 р.


У п’ятницю, 14 лютого, в колегіумі відбулася зустріч вихованок з випускницею, Христиною Зембіцькою, яка розповіла дівчатам про «Рух чистих сердець».
Рух чистих сердець — (скорочено РЧС) молодіжний католицький рух, мета якого полягає в тому, щоб жити в чистій любові (чистота серця), і свободі, що виходить від Христа. Члени руху популяризують серед молоді ідеї статевої стриманості до завершення таїнства шлюбу. РЧС не відкриває нічого нового, закликаючи до того, щоб віддати себе Христу. Його члени дають клятву турбуватися про перебування у стані освячуючої ласки та беруть зобов’язання утримуватися від статевих стосунків до подружнього життя, а також звільнятися від усіляких шкідливих звичок.
"Любов довготерпелива", – пише св. Павло (1 Кор 13, 4). Справжня любов напевно витримає період підготовки й дочекається свого сповнення в цьому прекрасному дарунку Бога, яким є акт статевої близькості подружжя, після прийняття таїнства вінчання.
 Життя в цнотливості та статевій стриманості не тільки виключає можливість неочікуваної вагітності та захищає від захворювань, що передаються статевим шляхом, серед яких найбільш небезпечним є СНІД, але, насамперед, є знаком та виявом любові. Вірність шостій і дев'ятій заповідям дозволить зберегти цей коштовний дарунок цнотливості, чистого серця й подарувати його чоловікові/дружині в день весілля.
 Закоханим парам на побачення, у кіно, на вечірки та на канікули слід завжди запрошувати Ісуса. Якщо ви будете усвідомлювати, що вас троє, і що Ісус – Творець вашої любові – дивиться на вас, то ви зможете контролювати свої вчинки й почуття.

 Молоді люди складають присягу стриманості і на пам'ять про цю подію одягають срібні "обручки чистоти" (деколи з надписом „Блаженні чисті серцем”). "Озброєні" у такий спосіб юнаки й дівчата, подібно до воїнів, готові до боротьби зі спокусами й усякою нечистотою, зберігаючи в серці девіз: "У тебе є вибір – вибір бути чистим".









«Чистота серця дана кожній людині. Людина постійно повинна робити зусилля, щоб протидіяти силам зла, — тим, що діють і зовні і зсередини, силам, які хочуть відірвати її від Бога. У серці людини йде постійна боротьба за правду і щастя. Для того, щоб отримати перемогу в цій битві, людина повинна звернутися до Христа. Вийти переможцем може лише той, хто укріплений Його силою...» 

(Іван Павло II)